Westcon i Ølensvåg legger bak seg et år med tap. Foto: Westcon
- Annonse -

Men konsernsjef Arne Birkeland mener selskapet har klart seg bedre gjennom oljekrisen enn mange andre.

Av: Ola Myrset, Sysla.no

– Vi hater å tape penger, sier Arne Birkeland til Sysla.

Westcon-konsernet, med hovedkontor i Ølensvåg, har virksomhet i flere segmenter av oljeindustrien. Derfor har selskapet som mange andre blitt rammet av krisen som har preget næringen de siste årene.

Inntektene falt fra 1,86 milliarder i 2016 til 1,24 milliarder i fjor. I 2015 var tilsvarende tall 3,4 milliarder kroner.

Riggtrøbbel

Og i fjor måtte altså Birkeland bokføre røde tall på bunnlinjen for første gang som toppsjef. Underskuddet på 94,5 millioner kroner før skatt var det første siden 2002 for selskapet.

- Annonse -

Også selve driften gikk kraftig i minus. Driftsunderskuddet ble 144,6 millioner kroner.

– Vi er ikke fornøyd med underskudd. Samtidig er vi finansielt sett godt rustet til å takle det. Vi har en egenkapital på drøyt 800 millioner kroner og lite langsiktig gjeld, så vi har grei kontroll, forklarer Birkeland.

Det er spesielt markedet for vedlikehold av rigger som har skapt problemer de siste årene. Inntektene til datterselskapet Westcon Yards falt i fjor fra 1,3 milliarder til 633 millioner kroner. Det ga et underskudd på 85 millioner kroner.

– Det er dette segmentet som har opplevd den største endringen. Det har vært dramatisk fall, sier Birkeland, som peker på at det som skjer i Westcon Yards, også påvirker andre av konsernets virksomheter i negativ retning.

– Det har vært en humpete vei i alle segmenter som lukter av olje og gass. Men når vi ser hvordan det har gått med andre bedrifter i bransjen, har vi egentlig klart oss ganske bra gjennom krisen, sier Birkeland.

500 mistet jobben

I markedet for skipsreparasjoner går det bedre. Samtidig har Westcon begynt å etablere seg innen bygging av nye skip. Blant annet skal selskapet bygge en tråler og en batteridrevet ferje for Norled.

– I skipsmarkedet blir det ytterligere framgang i år, men riggsegmentet ser ut til å bli vanskelig en stund til, sier Birkeland.

Nedturen de siste årene har ført til en kraftig nedbemanning. I 2013 hadde selskapet om lag 1050 fast ansatte medarbeidere. I dag er antallet drøyt 600. I tillegg kommer mange innleide arbeidstakere som ikke lenger jobber i konsernet.

Rettssak

Blant Westcon største prosjekter de siste årene er ombyggingen av boligriggen «Safe Scandinavia». Jobben ble imidlertid dyrere enn antatt, og til slutt ble det rettssak mellom Westcon og riggeier Prosafe. I mars ga Stavanger tingrett Prosafe medhold og dømte Westcon Yards til å betale 412 millioner kroner til Prosafe.

Saken er imidlertid anket av begge parter. Trolig vil ankesaken komme for retten neste år.

– Det er snakk om mye penger. Hvis dommen blir stående, er det klart at vi vil merke det, sier Birkeland.

Selv er han på vei ut fra Westcon. Nylig ble det kjent at Birkeland har fått ny jobb. I utgangspunktet blir han værende ut året. Det er foreløpig ikke offentliggjort hvor han skal etterpå.

- Annonse -