Hywind er eitt av fleire storprosjekt som har domunertFoto: Magne Langåker
- Annonse -

NorSea group på Eldøyane er klare for vårens historiske jobb. Sammen med Statoil skal de bygge fem flytende vindmøller på Stord.

Av: Ola Myrset, Sysla.no

25 kilometer utenfor kysten av Skottland skal Statoil sette opp verdens første park med flytende vindmøller. Vindturbinparken vil få en samlet kapasitet på 30 megawatt.

Pilotparken vil dekke et område på om lag 4 kvadratkilometer, med havdyp på 95-120 meter, og vil levere strøm til om lag 20.000 hjem. Produksjonen skal etter planen starte sent i 2017.

For ett år siden ble det kjent at vindmøllene skal settes sammen på Stordbase, et datterselskap av Norsea Group. Kontrakten har en verdi på opptil 70 millioner kroner.

Bygget om basen

Nylig ankom turbinbladene basen på Stord, som de første komponentene til de nye vindmøllene. Bladene er 75 meter lange.

- Annonse -
- Annonse -

– Det var veldig kjekt å se bladene komme inn. Dette er noe vi har sett fram mot lenge, sier administrerende direktør Rune T. Almås ved Stordbase.

Leif Delp (f.v.), Rune T. Almås og Toralf Ekrheim. Foto: Magne Langåker.

Det siste året har bedriften forberedt ankomsten til de 15 rotorbladene og resten av delene til de 5 vindmøllene. Blant annet er basen utvidet med 20 mål, det er laget fundamenter som skal brukes når vindmøllene settes sammen, lagt ned strøm og fiberkabler og utviklet nye sveiseprosedyrer.

– Det har vært et omfattende arbeid, sier Almås.

Stordbase skal framover stå for alt av lagring, transport og logistikk, mens det er Siemens som skal stå for selve sammenstillingen av vindmøllene.

I rute

Prosjektdirektør Leif Delp i Statoil er fornøyd med at komponentene nå begynner å komme på plass.

– Det er veldig tilfredsstillende å se at vi har den framdriften vi har. Vi er i rute fram mot produksjonsstart i årets fjerde kvartal, sier Delp.

I begynnelsen av mars kommer blant annet maskinhusene og tårnene. I slutten av mai skal maskinhus og turbinblader løftes opp på de 91 meter høye tårnene av løftefartøyet Saipem 7000, og i sommer skal de slepes over Nordsjøen til Skottland.

Presser ned kostnadene

Delp begynte selv å jobbe med Hywind i 2006, da med planleggingen av den første pilotvindmøllen som ble laget i 2009.

– Det er kjekt å se at vi elleve år senere faktisk klarer å følge den planen vi la den gangen, sier han.

– Hva er ambisjonene for flytende vindmøller?

– Det er ingen tvil om at bunnfaste havvindmøller vil være det store de neste årene. Men slik jeg vurderer det, er vi med Hywind i ferd med å utvikle et konsept som blir veldig spennende om noen år, sier Delp.

– Nå skal vi teste pilotparken i to til fem år. Deretter vil neste steg være en storskala vindmøllepark med flytende vindmøller.

Han sier hovedmålet er å få ned kostnadene ned slik at produksjonen blir lønnsom.

– Vi har allerede fått ned kostnadene med 60-70 prosent per produserte megawatt strøm.

- Annonse -