Dagleg leiar i NCE Maritime CleanTech, Hege Økland, i midten med blomar under tildelinga av katapultstatus i førre veke.
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Det nye katapultsenteret Sustainable Maritime Norwegian Catapult Centre på Stord tar oss med inn i fremtiden. Og fremtiden er blå, som havet, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Av: Torbjørn Røe Isaksen
Næringsminister, Høyre

I forrige uke fikk vi tre nye norske katapultsentre. Jeg vil gratulere Sustainable Maritime Norwegian Catapult Centre på Stord, som ett av dem.

Foto: Kjetil Ree/Wikipedia (CC BY-SA 3.0-lisens)

Katapulter er sløydsaler, eller testsentre, der bedrifter, gründere og forskere kan teste ut nye ideer og løsninger.

Den nye katapulten på Stord sikter mot havet. Med banebrytende forskning og innovasjon vil dette miljøet finne nye muligheter for verdiskaping både fra land og hav – slik vi nordmenn alltid har gjort.

Det vil bidra til å sikre et bærekraftig velferdssamfunn for framtidige generasjoner.
De tre nye katapultsentrene ble utnevnt i tøff konkurranse med en rekke svært sterke søknadsmiljøer. De tre ulike miljøene som vant fram er alle gode på sine felt. Fellesnevneren er at de sikter seg mot havet.

- Annonse -
- Annonse -

Hver eneste dag går hundretusenvis av nordmenn på jobb i våre havbaserte næringer – næringer som står for 70 prosent av våre eksportinntekter.

I framtiden trenger vi enda mer verdiskaping og flere lønnsomme arbeidsplasser fra havet. Norge skal være en ledende havnasjon. Slik vi alltid har vært.

- Annonse -

Havet og været. Fisk, handel, seil, damp, shipping, olje, havbruk, offshore, elferjer, robotisering, autonome skip. Vi er uløselig knyttet til havet. Også i framtiden.

De nye katapultsentrene utfyller hverandre godt. Til sammen vil de bli en betydelig kapasitet og et tilbud for store og små bedrifter som har behov for å teste, simulere og visualisere sine produkter og løsninger.

Samtidig er det slik at disse også vil kunne nyttiggjøres på tvers av sektorer og næringer.
De dekker fagområder og teknologi innen:

• grønn energi, energisystemer og energiteknologi
• digitalisering, virtuell virkelighet og prototyping
• miljø- og materialteknologi

Sustainable Maritime Norwegian Catapult Centre i Stord, Bømlo og Karmøy tar oss med inn i framtiden.

Og framtiden er blå, som havet.

- Annonse -