Mareno Vevang, sjef for DNB Haugalandet og Sunnhordaland og daglig leder for DNB på Stord, Anders Fosbæk Vangen.
- Annonse -

Trepartsmøter – altså møter der både banken, megler og kundene er med – har blitt løsningen for kunder som sliter. Til tross for urolige tider, har hverken lånemarkedet eller boligmarkedet  stoppet opp.

Annonsørinnhold fra DNB:

Etter to år med det mest forutsigbare og stabile boligmarkedet man kan huske, er det naturlig nok mange nå som er urolig. Hva skjer med norsk økonomi, hva med arbeidsmarkedet og bedriftene som sliter og hva skjer med boligmarkedet?

– Vi har aldri brukt mer tid på kundene enn nå, og det er nå erfaring og god rådgivning blir viktig. Det har vært mange som har kommet til oss å vært urolig den siste uken, sier Anders Vangen, daglig leder i DNB Eiendom Bergen sør.

– Sammen med megleren finner vi løsninger slik at corona-effekten bli minst mulig. Til tross for en krevende situasjon, så ser vi at lånemarkedet ikke har stoppet opp. Bankene har fått utvidede fullmakter til å hjelpe, og det kundene først og fremst trenger er økonomisk trygghet i den uoversiktlige situasjonen vi har nå, sier Mareno Vevang, Banksjef i DNB på Stord.

Boligmarkedet fungerer bedre enn ventet

Veldig mange kunder er bekymret for at boligmarkedet skal stoppe helt opp. Så langt har imidlertid boligmarkedet vist seg å være robust.

- Annonse -

– Tiltakene vi og andre eiendomsmeglere har satt i gang ser ut til å fungere. Det er naturligvis nedgang i aktivitet, noe som er helt naturlig i den situasjonen vi er i. Men boligmarkedet fungerer bedre enn ventet, og så langt har vi sett rundt halvparten så mange omsetninger på landsbasis sammenlignet med i fjor. Det er langt ifra så ille som det kunne ha vært – særlig med tanke på at hele Norge i praksis har vært stengt ned, mener Anders Vangen.

DNB Eiendom møter i hovedsak to typer kunder som trenger råd.

1. Kunder som vurderer å legge boligen ut for salg nå.

2. Kunder som må selge pga. likviditetsutfordringer (f.eks. at de allerede har kjøpt annen bolig eller trenger å realisere midler).

– Det er særlig kunder som har havnet i vanskeligheter vi må følge opp tett, og da setter vi oss gjerne ned med et team som inneholder megler og rådgiver fra bank. Ofte diskuteres det løsninger som mellomfinansiering, avdragsfrihet eller refinansiering, sier Mareno Vevang.

Lite sannsynlig at prisene går betydelig ned

Et av spørsmålene meglerne får oftest om dagen er om det er et godt tidspunkt å selge på og hvilke priser man kan forvente fremover.

– Boligmarkedet fungerer, og det er ingenting i veien for å legge ut boligen for salg nå. Det kommer fortsatt folk på visning og vi oppnår gode priser på det som blir solgt. Men selgerne må nok belage seg på at det kan ta noe mer tid.

– Det er nesten umulig å si noe sikkert om prisene fremover, og prisutviklingen kommer veldig an på omfanget og lengden på corona-krisen. VI tror at det er lite sannsynlig at prisene vi gå betydelig ned på kort sikt, og foreløpig selges boligene til helt normale priser.  Kjøperne er der, og med de lave rentene og sterke tiltakene som er satt i gang av myndighetene, så vil det bidra til å holde hjulene i gang i boligmarkeder, sier Anders Vangen.

– Det er med andre ord ingen grunn til panikk hverken for de som skal selge eller de som har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av corona. Ta kontakt med megler og banken så finnes det en løsning på det meste, sier Mareno Vevang.