- Annonse -

Vurderer du å gå til innkjøp av et VPN-program? Dette bør du ha i bakhodet før du åpner lommeboken.

Virtuelle private nettverk brukes av en rekke norske bedrifter og privatpersoner. Noen vanlige årsaker inkluderer ønsket om å skjule IP-adresser, tryggere kommunikasjon eller strømming av filmer og TV-serier som er blokkert i Norge.

I denne guiden går vi gjennom:

1. Hvordan du kan teste vpn tilbud ved å bruke garantien.
2. Hvordan programmene fungerer.
3. Litt om prisen på vpn.

Bruk garantien for å teste forskjellige tilbud

Du kan gjøre din egen vpn test på forhånd for å se hvilke av de som fungerer best. 

Nesten alle de store og seriøse selgerne av vpn i Norge tilbyr en garantiperiode mellom 30-50 dager. Hvis du ikke er fornøyd kan du be om refusjon av beløpet.

Fordelen er at det lar deg gjennomføre din egen test av vpn programmet ved å måle hastigheten på nedlasting og opplasting av data. 

- Annonse -

Google har et eget verktøy som lar deg måle hastigheten på nettet ditt. Husk å notere ned hastigheten før du aktiverer programmet, slik at du har et referansepunkt.

Så fort vpn programmet er aktivert kan du kjøre en ny hastighetssjekk for å teste effekten. Se hvor mye fart du taper etter aktivering og sammenlign de ulike løsningene.

Mer om vpn: De 5 beste vpn tjenestene for Norge 2021

Tips: Du må kjøpe tilgang til programvaren før du kan teste den ut. La oss si at du vil teste 4-5 forskjellige vpn programvarer for å finne det med best hastighet. Da bør du velge det billigste abonnementet for å holde kostnadene nede, noe som vil være 1 måneds-abonnementet.

Slik fungerer programmet

Vpn benyttes til mye forskjellig, men hovedvekten av brukere er de som vil skjule online-fotspor samtidig som de holder kommunikasjonen sin trygg. Selve ordet “vpn” er slått sammen av virtuelle private nettverk og stammer fra midten av 90-tallet. Det ble først designet for å hjelpe bedrifter kommunisere sikrere.

Hver gang du besøker en nettside vil du legge igjen noe som kalles for en IP adresse. Det er et digitalt fotspor til datamaskinen din som forteller andre web-admins at du har vært innom nettsiden. Vpn programmene skjuler dette ved å koble deg til en ny webserver før du havner på nettsiden.

Forklart på en litt enklere måte: Nettverkstilkoblingen på datamaskinen sendes til en ny server som driftes av vpn-tjenesten, som deretter sender deg til nettsiden.

Mange bedrifter bruker også tjenesten for å beskytte kommunikasjon mellom ansatte. Grunnen er at sensitive samtaler og informasjon kan snappes opp hvis ansatte bruker ukrypterte nettverk. Det virtuelle private nettverket vil kryptere alle beskjeder og sende innholdet gjennom sitt eget nettverk. Det fungerer på mange måter som SSL, den standarden som i dag brukes på https-nettsider for kryptering.

Litt om prisene på vpn

Prisen for vpn ligger mellom alt fra 15 – 150 kroner i måneden. Hvor lang bindingstid du velger vil også bestemme hva du betaler i snitt per måned. 

Blant de største selskapene i Norge finner vi navn som NordVPN og CyberGhost. De har en egen prisstruktur som belønner langsiktige abonnementer (2 år), mens man betaler langt mer for et enkelt månedsabonnement. Det er også den vanligste løsningen, enda man finner unntak. Hos den svenske vpn-leverandøren MullvadVPN har de for eksempel en fast månedspris, uansett hvor lang tid man binder seg.

Som sagt får du best pris hvis du velger en lang avtale. Med 2 månederstilbudene er det også vanlig at de legger til 2-3 måneder med gratis bruk. Da ender du fort opp med en pris som kan ligge på alt fra 15-25 kr i måneden.

Et annet viktig punkt er kvaliteten på tilbyderen. Det finnes noen få vpn selskap som har ekstra høye priser, i bytte mot bedre kvalitet på overføringen. Hos disse er det ikke uvanlig å betale opptil 60-70 kroner per måned.

Se hvilke vpn som er best

Her er en enkel pekepinn på hvilke vpn som er best for ulike forhold.

Skal du strømme filmer eller annet medieinnhold? Da vil det lønne seg å velge et vpn som gir best mulig overføringshastighet. For å strømme medieinnhold kreves det en rask og stabil overføring av data. Dårlige virtuelle private nettverk kan ødelegge hele opplevelsen ved at signalet begynner å fryse eller hakke.

Ønsker du best mulig sikkerhet? Her er det nok best å holde seg til et selskap som er godt kjent. Det finnes mange små selskap som antakeligvis har gode sikkerhetsprosedyrer, uten at det er mulig å vite hvor sikkert det er. De store vpn selskapene bestiller gjerne eksterne gjennomganger av virksomheten, eller det som kalles for “audits”, hvor konsulenter leter etter svakheter.

Kan også brukes uten et installert program

En siste ting som bør nevnes. Du behøver ikke nødvendigvis å ha et vpn program installert for å bruke det. Du kan også ta informasjonen de gir deg og koble deg opp direkte gjennom nettverkspanelet ditt. Her ser du blant annet hvordan det kan gjøres på en MAC-enhet fra Apple.

Fordelen er at du kan koble deg opp til nesten alle mobiltelefoner og datamaskiner så lenge du har informasjonen (og uten at du må laste ned programmet). Det krever litt mer tålmodighet å sette opp, men du slipper heldigvis å gjøre det flere ganger.

- Annonse -
Forrige artikkelBlei stoppa i drosje frå Oslo Taxi på Bømlo etter førarprøvejuks på Stord
Neste artikkelDSB om gasseksplosjonen: – Me ser svært alvorleg på hendinga