- Annonse -

ANNONSØRINNHOLD: Refinansiering er et populært valg blant de som ønsker å kutte rentekostnadene på gjelden sin. For noen kan det også være den eneste måten å unngå mislighold, med høye inkassosalær og forsinkelsesrente.

Når den effektive renten reduseres vil avdragsdelen på terminbeløpet øke. Det betyr at en større andel av pengene går til nedbetaling av gjeld fremfor å havne i bankens lomme. Resultatet er en forkortet nedbetalingstid og at du som låntaker sparer penger.

Les disse 5 punktene før du godtar et tilbud om refinansiering.

Du har rett til å angre

Når du refinansierer gjeld har du rett til å angre på avtalen innen 14 dager. Du må selv kontakte banken og informere om at du ønsker å si opp lånet. Her lønner det seg å kommunisere via epost slik at samtalen kan dokumenteres i ettertid.

I 2010 ble angreretten utvidet til å gjelde også ved fjernsalg av lån. Det inkluderer kredittavtaler som er inngått på nett, telefon og gjennom ordinær brevpost.

Velger du å benytte deg av angreretten vil du måtte betale tilbake hele lånebeløpet innen 30 dager. Det inkluderer rentekostnader som har påløpt underveis pluss etableringsgebyret.

Bruken av lånemegler

Utenom å søke direkte hos banken kan du også benytte en lånemegler. De tar kontakt med potensielle långivere på dine vegne og opptrer som en tredjepart i prosessen.

Fordelen er at du kun behøver å sende inn én søknad om refinansieringslån. Alternativet er å fylle ut 10-15 søknader på egenhånd, som vil kreve mer tid og ressurser. Det koster ikke noe å benytte seg av slike tjenester, men det kan føre til en noe forlenget behandlingstid.

Du vil finne nøkkeltall for både lånemeglere og banker hos refinansiere.net. Nettportalen lister opp en rekke banker som har spesialisert seg innen refinansiering av dyr gjeld. Husk at dette kun er veiledende priser og at du må sende inn søknaden for at banken skal kunne gi deg et reelt tilbud.

Kalkuler besparelsene på forhånd

I grove trekk kan man si at refinansiering kun lønner seg når det snakk om et større beløp. Det skyldes at flere banker legger til et etableringsgebyr og termingebyr på det nye lånet. Her finnes det riktignok unntak, da noen banker tilbyr gebyrfrie lån.

For å regne ut besparelsene bør du først skaffe deg en komplett oversikt over alle smålån og kreditter som du ønsker å slette. Sammenlign deretter renten på disse lånene med hva du tror er realistisk å oppnå på det nye lånet.

Husk i tillegg at du har rett til skattefradrag for kostnader knyttet til refinansieringslån. Det inkluderer både gebyrer og rentekostnader. Fradraget på gjeldsrenter reduseres fra 23 til 22% for inntektsåret 2019 ifølge skattebetalerforeningen.

Husk å hente inn flere tilbud

- Annonse -

Det vil være i din egen interesse å hente inn pristilbud fra flere banker før du tar en avgjørelse. Långivere har ikke lov til å ta seg betalt for å behandle kredittsøknader, og et eventuelt tilbud vil alltid være uforpliktende. Dagens regler tilsier at du har 30 dager på deg til å akseptere avtalen.

Samtidig bør det nevnes at lån uten sikkerhet kan slettes før den avtalte nedbetalingstiden uten at det medfører noen merkostnad for deg som låntaker. Det betyr at du kan betale tilbake både forbrukslån og kredittkortgjeld uten at det legges til noen ekstragebyrer.

Utbetalingstid og betalingsanmerkninger

Hvor hurtig pengene utbetales vil avhenge av flere forhold, inklusive hvor raskt banken jobber. Standarden er 1-2 dager, under forutsetning om at du signerer med bankid og at søknaden sendes inn på en vanlig arbeidsdag.

For de med betalingsanmerkning vil prosessen kunne ta lenger tid. For det første er det kun et mindre antall norske banker som tilbyr refinansiering til de med betalingsanmerkning. For det andre vil de kreve sikkerhet i låntakers bolig før pengene betales ut.

Eier man ikke egen bolig kan et alternativ være å søke om frivillig gjeldsordning. Les mer om kravene for gjeldsordning hos politiet.no og hvilke plikter man har som låntaker.

Eksempelrente: 65.000,-, o/5 år, effektiv rente 15,49%, kostnad: 26 734,-, totalt: 91 734,-.

- Annonse -
Forrige artikkelJulehelsing frå Liv Kari: – Eg kjenner meg umåteleg privilegert som får lov til å representere dykk alle
Neste artikkelMitt ynskje er at julehøgtida skal gje lys på din livsveg