Piggsvin. Foto: Michael Gäbler/Wikimedia Commons
- Annonse -

LESARBREV: Vi nærmer oss en tid der vi ofte møter på et piggsvin, enten på veien eller i hagen din og derfor er dette nyttig og vite.

Av: Linda Grundtvig, Stord

Alle kan vi være uheldig og kjøre på et dyr, men om en er en god sjåfør, holder fartsgrensen og ser langt frem på veien, skal en kunne klare å unngå å kjøre på det.

Dessverre ser en også at noen har det som sport å kjøre på piggsvinet med vilje og lar det ligge igjen helt skvist. Det er et trist syn og noe en ser så alt for ofte langs veiene i denne tiden vi er inne i nå.

Piggsvinet står på listen over utryddingstruede dyr i Norge. De er totalfredet, og drap på dette lille dyret kan ifølge viltloven straffes med bøter og fengsel.

Jeg oppfordrer nå alle til å kjøre mer varsomt og være mer observant på dette lille dyret med korte ben og piggsveis når du er ute og kjører slik at vi unngår disse påkjørslene. Stopp opp i passe avstand og la dyret få krysse veien i fred.

- Annonse -

Husk at piggsvinet er nyttige dyr. De spiser både snegler og annet kryp, så har du et piggsvin i hagen din er du heldig. Ta godt vare på det og gi det mat. De er veldig glad i kattemat og hundemat (tørrfor) og vann, ALDRI MELK. Det tåler de ikke og kan få diare og i verste fall  bli så dårlig at det kan dø.

Legg gjerne ut tørrforkulene direkte på plenen, eller i en liten skål men da må den skylles ren før nye legges ut. (grunnet bakterier som kan spres) Vannskålen bør være av tyngre vekt slik at ikke piggsvinet velter den. Vannskål til fugler kan være greit å bruke. Du vil se at piggsvinet vil komme igjen hver kveld og spise på samme sted og er utrolig kjekt å følge med på.

Til slutt vil jeg samtidig minne alle på hjelpeplikten du har etter dyrevelferdsloven. Ser du et skadet dyr eller selv kjører på et dyr, skal du alltid stoppe og se til dyret. Du skal aldri gå fra et dyr i hjelpeløs tilstand, men skaffe hjelp enten ved selv og kontakt veterinær eller viltnemda/politi dersom det er hjort som er påkjørt eller skadet.

Det er også greit å vite at om du kjører et skadet dyr, katt f.eks. til veterinær er det ikke du som skal betale regningen for en eventuell avliving. Det er det Mattilsynet som skal gjøre, og det er altså et oppgjør mellom veterinær og mattilsynet. Nyttig å vite for alle.

- Annonse -
Forrige artikkelMange Leirvik-tilsette kan bli tatt ut i streik
Neste artikkelCovid-19: Mann og kvinne i 20-åra smitta fekk påvist smitte