Aasta Hansteen vert her klargjort for den to månader lange ferden til Stord. Foto: Statoil/Eva Sleire
- Annonse -

Dekket til Aasta Hansteen-plattformen har starta reisen fra Sør-Korea til Norge, melder Statoil.

Av: Ola Myrset, Sysla.no

Det er tungløftfartøyet «White Marlin» som skal frakte dekket til Stord.

Allerede i slutten av august markerte Hyundai-verftet og Statoil-ansatte at dekket var ferdigstilt og snart på vei mot Norge. I tiden etterpå er dekket gjort klart for transport.

Tar to måneder

Det er ventet at transporten til Stord vil ta om lag to måneder. Dermed er dekket trolig på plass i Norge sent i høst.

- Annonse -
- Annonse -

– Etter ankomst starter man forberedelsene til å sammenstille plattformdekket med skroget, har pressekontakt Eskil Eriksen tidligere fortalt Sysla.

Første del av operasjonen skal skje i Ølen i Rogaland, mens selve sammenstillingen vil foregå i Digernessundet på Stord.

- Annonse -

I produksjon i 2018

Understellet ble fraktet fra Korea på løftefartøyet «Dockwise Vanguard», og to måneder senere var det framme i Norge. I løpet av sommeren ble skroget flyttet av løftefartøyet og senere snudd til stående posisjon.

Det ble gjort ved at skroget ble vippet og 50 millioner liter vann pumpet inn i tankene. 160 meter av den 200 meter lange konstruksjonen er nå under vann.

Aasta Hansteen-feltet er blant prosjektene som skaper optimisme rundt oljevirksomheten i Nord-Norge. Feltet ligger om lag 300 kilometer fra land, vest for Sandnessjøen i Nordland. Feltet skal driftes fra Harstad.

Feltet skal etter planen komme i produksjon i siste kvartal 2018.