Nyhamna-anlegget. Foto: Shell
- Annonse -

Til sammen har 400 ulike leverandører nedlagt 12 millioner arbeidstimer og 22.000 tonn nytt utstyr er installert i det gigantiske industriprosjektet.

Av: Susanne Rislå Andersen, Sysla.no

Utvidelsesprosjektet på Nyhamna er ferdig.

Med ombyggingen har landanlegget på Nyhamna fått kapasitet til å fylle gasseksportrørledningen Langeled, i tillegg til at det er montert kompressorer på land for økt utvinning fra Ormen Lange-feltet.

– Prosjektet har gått som planlagt, uten alvorlige skader eller hendelser. Anlegget har faktisk økt sin regularitet i perioden med omfattende ombyggingsarbeid, og satt nye oppetidsrekorder, sier Norske Shells prosjektdirektør Mark Wildon i en melding.

– Ormen Lange produserer tilsvarende 20 prosent av Storbritannias gassforbruk, som bidrar til at de kan redusere sine CO2-utslipp fra kull.

- Annonse -

Ormen Lange har siden oppstarten i 2007 hatt inntekter på 350 milliarder kroner fra salg av gass og kondensat.

– Viktig for å beholde ansatte

Det nye utstyret ble prefabrikkert i 54 moduler på seks ulike verft i Norge, Polen, Kina og Storbritannia. og over sju tusen personer involvert i det fysiske installasjonsarbeidet under hovedkontraktør Kværner.

– Det selskapet som i dag er Kværner var hovedleverandør da Nyhamna ble bygget for drøyt 10 år siden, og oppdraget med å utvide anlegget er et av de viktigste prosjektene vi har jobbet med, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

– Ikke minst har prosjektet vært avgjørende for at norsk industri har kunnet beholde og videreutvikle tusenvis av ansatte med verdifull kompetanse i en periode som ellers har vært krevende for oljebransjen.

Den tyngste modulen ble bygget på Kværner Stord og veier 2500 tonn. 1500 personer var involvert i å designe, bygge og flytte den. På 500 hjul ble denne fraktet fra kaia og inn til rett posisjon. Se video fra transporteringen her: