torsdag, 12. desember 2019
- Annonse -
Heim Nyhende Næringsliv Kværner får ekstra Njord-arbeid til halv milliard kroner

Kværner får ekstra Njord-arbeid til halv milliard kroner

559
Njord kom "heim" til Kværner Stord vinteren 2017. Foto: Jonas Sætre/Stord24
- Annonse -

Equinor har gitt enda mer arbeid på plattformen som er inne til full oppgradering på Stord.

Av: Adrian Broch Jensen, Sysla.no

Det var i fjor at Kværner signerte en totalkontrakt med Equinor for oppgradering av Njord A. Plattformen som ble bygget på Stord kom dermed hjem igjen etter 20 år på sokkelen, til stor glede for de ansatte.

Kontrakten som ble signert i mars i fjor innebærer en full oppgradering av skrog og plattformdekk, noe som skal sette Njord i stad til å produsere olje og gass i 20 år til.

Skal ta imot olje fra enda et felt

I tillegg til Njord-feltet, skal plattformen ta imot olje og gass fra de omkringliggende feltene Bauge og Hyme. Før jul ble det også besluttet at Fenja (tidligere Pil og Bue) skal knyttes opp mot Njord A.

Fenja-feltet er et oljefelt i Norskehavet, om lag 120 kilometer nord ta ifor Kristiansund. Her tyske VNG er operatør for første gang på norsk sokkel, og like før jul leverte de inn en plan for utbygging og drift(PUD).

- Annonse -

Her skisserte de en utbyggingsløsning med to havbunnsrammer og seks brønner som skal kobles opp mot Njord A.

Dermed må plattformen tilrettelegges for å ta imot og prosessere oljen fra Fenja. Dette tilleggsarbeidet har en verdi på rundt en halv milliard kroner, ifølge en melding fra Kværner.

For å tilrettelegge for Fenja må de ansatte på Stord utføre ekstra fabrikasjons- og installasjonsarbeid en rekke steder på plattformen.

Arbeidet med Fenja skal ferdigstilles våren 2020, samtidig med det øvrige arbeidet på plattformen.

En milliard til Aker Solutions

Kontrakten for Njord-oppgraderingen utgjorde i utgangspunktet rundt 3000 årsverk frem til 2020.

Aker Solutions i Bergen skal stå for engineeringsarbeidet, og deres andel av kontrakten er verdt rundt en milliard kroner.

Det var store problemer med plattformen de siste årene i drift.

Produksjonen ble stengt ned etter en inspeksjon i 2013, før den ble startet opp igjen for to år siden. Boreoperasjonene på Njord A ble suspendert i 2015, ifølge Oljedirektoratet.

- Annonse -