Johan Sverdrup. Foto: Jarle Aasland
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Forrige mandag sa Stortinget ja til fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen. Equinor-sjef Eldar Sætre lover at pengemaskinen starter opp i november.

Av: Elisabeth Seglem, Sysla

– Jeg tror jeg kan si jeg er en nøktern mann, sunnmøring, men åpningen av dette feltet er noe jeg virkelig, virkelig ser fram til, sa Sætre fredag.

Johan Sverdrup er Equinors største prosjekt. Feltet skal produsere 660.000 fat olje per dag og er lønnsomt med en oljepris under 20 dollar fatet. Driftskostnadene er rundt to dollar per fat og CO₂-utslippene er under ett kilo per fat, skriver Aftenbladet.

– Det våger jeg å kalle et framtidsrettet prosjekt, mener Sætre.

Stortinget: Ja til mer Sverdrup-olje

Olje- og energiministeren er også begeistret.

- Annonse -

«Utbyggingen av Sverdrup-feltet i Nordsjøen er et industrielt eventyr i særklasse som skaper arbeidsplasser og inntekter over hele landet,» jubler oljeminister Kjell-Børge Freiberg i et innlegg etter at Stortinget forrige mandag sa ja til å fortsette utbyggingen av gigantfeltet.

Bare fra utbyggingsfasen skapes 150 000 årsverk i perioden 2015-2025. I tillegg kommer ringvirkningene fra driften av feltet i 50 år, hevder ministeren, som også roser feltutbyggingen i et klimaperspektiv.

«Takket være kraft fra land vil produksjonen skje med svært lave CO₂-utslipp sammenliknet med resten av verden.»

Så lønnsomt er feltet

Eldar Sætre sier Johan Sverdrup-feltet er usedvanlig lønnsomt for Equinor og Norge som nasjon.

– Men det er også en del av svarte på vår tids største utfordring: Å stoppe menneskeskapte klimaendringene samtidig som vi gir verdens voksende befolkning tilgang til energi, hevder Sætre.

Han sier Equinor tar klimaansvar blant annet gjennom å signere en avtale med verdens største investorer i Climate Action 100+.

– Etterspørselen etter fossil energi må reduseres og Equinor skal være med å bringe fram gode alternativer.

«170.000 per hver av oss»

Sverdrup er det største industriprosjektet i Norge på tiår, framhever oljeministeren, med samlede investeringer på om lag 140 milliarder kroner. Feltet er ventet å gi fellesskapet inntekter på 900 milliarder kroner.

«Det er om lag 170 000 på hver og en av oss. Det skyldes ikke minst at oljeselskapene betaler mer enn tre ganger høyere skatt enn annet næringsliv. I tillegg til inntektene som kommer hele landet til gode, er ringvirkningene i form av arbeidsplasser og teknologiutvikling enorme. Investeringene knyttet til Sverdrup-feltets andre byggetrinn alene er om lag 42 milliarder kroner,» skriver ministeren i innlegget.

Naturvernforbundet er blant de som påpeker at Johan Sverdrup-feltet bidrar til enorme mengder utslipp av klimagasser:

«I Johan Sverdrup-feltet ligger det nok olje og gass til et utslipp på 1,3 milliarder tonn CO₂, dersom vi legger det høye anslaget på 3,2 milliarder fat olje til grunn. Det tilsvarer 25 ganger det årlige norske utslippet på 52,4 millioner tonn,» uttalte naturvernerne i forbindelse med «oljemessen» ONS i 2018.

- Annonse -