Akhtar Chaudhry. Foto: privat
- Annonse -

KRONIKK: I norsk politikk finnes det ikke større verdikonflikt enn nettopp mellom Frp og KrF. Blir Frp svært dominante håper og forventer jeg at KrF feller regjeringen, skriver Akhtar Chaudry.

Av: Akhtar Chaudhry
tidligere stortingsrepresentant for SV

Valget er over. Noen har vunnet mens andre slikker sine nederlagssår. AP, KrF og Venstre er i den siste kategorien. Hvem av disse tre partiene har det verst, er det vanskelig å slå kategorisk fast.

Arbeiderpartiet har gått på århundres nederlag. Det å tape i opposisjonstilværelse for et parti som Arbeiderparti, svir langt inn i Ap-sjela. Grunnvollene er rystet. Når støyen er lagt, og slitne Ap-politikere har tatt seg en dusj og er friske og opplagte, vil de likevel søke makt og innflytelse.

Den kan være nærmere enn mange tror i dag.

KrF og Venstre på sin side har fått et tydelig budskap fra sine velgere: De liker ikke det prosjektet KrF og Venstre har hegnet om de siste fire år. Valgnatta var smertefullt for ledelsen i disse to partiene. Fremtidsstrategi disse to partiene foreløpig har lagt seg på er tvers av det deres velgere ønsker.

- Annonse -

Kan bli straffet hardere

En hovedårsak til at KrF og Venstre fikk juling er at disse to har holdt FrP i regjering med den politikken og den retorikken FrP har målbåret i de siste fire år. Likevel har begge partiene valgt å være støttespillere for samme regjeringskonstellasjon, samme politikk og etter alle solemerker samme retorikk – om ikke verre. Dette kan bety at ved neste valg kan de bli de straffet enda hardere.

Derfor er det fullt mulig at de endrer strategien snart og velger å felle sittende regjering på en sak som passer dem begge eller et av dem. Det vil betyr mange nye regjeringsscenarier i norsk politikk.

Et av dem er at Høyre danner en mindretallsregjering sammen med nettopp KrF og Venstre. Dette vil selvfølgelig kreve at FrP gir fødselshjelp til en slik regjering. FrP har sagt at de ikke vil gi støtte til en regjering de selv ikke er en del av, men når alt kommer til alt vil Frp måtte velge mellom en mindretallsregjering utgått av tre partier på den borgerlige siden, som FrP vil kunne utøve innflytelse over, eller en regjering fra venstreside i norsk politikk hvor FrP vil miste innflytelsen totalt.

Flere regjeringsalternativ

Dersom FrP setter hardt mot hardt og nekter å bli parlamentarisk grunnlag for Høyre, KrF og Venstre, kan KrF finne på å gå i en regjering sammen med Ap, SP og SV. Her ligger det er klart flertall som ikke vil være avhengig av FrP. Tross alt flørtet jo AP mye med KrF i forrige stortingsperiode. Så de vil ønske dette scenariet velkommen.

Senterpartiet har ingen problemer med å gå i et ekteskap med KrF, mens i SV har vi store reservasjoner mot et slikt ekteskap. SV-ledelsen vil derimot uansett foretrekke en Ap-ledet regjering fremfor en Høyre-ledet regjering hvor Frp vil ha mye større innflytelse. Da kan SV-ledelsen velge å ha en samarbeidsavtale med en regjering utgått av Arbeiderpartiet, KrF og Venstre, og utøve innflytelsen fra sidelinje.

En slik Ap-ledet mindretallsregjering vil være nødt for å gi SV innrømmelser, ellers vi Ap slite enda mer enn det de har gjort i dette valget.

Historisk prestasjon

FrP har klart å utføre et kunststykke av politisk prestasjon. De har klart å regjere i fire år fra sin ytterliggående posisjon, og har samtidig klart å beholde sin oppslutning på tilnærmet samme nivå som ved inngangen til forrige stortingsvalg.

Dette er historisk. Her lyktes FrP i sin strategi hvor Ap mislykket totalt.

Politikk er imidlertid ingen eksakt vitenskap, selv om noen prøver å innbille oss nettopp det. Her kunne det skjedd det motsatt. FrP kunne mislyktes med sin strategi, mens Ap kunne lyktes med sin.

FrP vil nå prøve å sitte ved makta helt frem til 2021. Det er der innflytelsen er størst. Blir de imidlertid felt av KrF og Venstre, er ikke det noe å gråte over sett fra FrP-strategene. Da vil de gå til velgerne som ofre. Offerrollen er de gode på uansett. I tillegg vil de kunne vise at det er styringsdyktige. Et ypperlig utgangspunkt.

Jeg håper og forventer at KrF tar affæren og feller en regjering hvor Frp har vært, og vil være, svært dominante. I norsk politikk finnes det ikke større verdikonflikt enn nettopp mellom FrP og KrF. Dette kan i tillegg gi KrF større innflytelse.

Det vil gi landet nye og bedre alternativer sett fra flere hold.

- Annonse -