Nyvalt nestleiar i Hordaland SV, Akhtar Chaudry reagerer sterkt på gårsdagens politiaksjon mot den afghanske familien på Fitjar. Foto: Kjetil Rydland/privat
- Annonse -

DEBATT: Ordføreren i Fitjar reagerer med vantro på pågripelsen av den afghanske familien i kirkeasyl. Kan Høyre og Venstre fortelle henne, og oss alle andre, hva som har skjedd?

Av: Akhtar Chaudry, nestleiar i Hordaland SV

Ikke bare at denne regjeringen skal få vår generasjon nordmenn til å gå i historiebøkene som den generasjon som hadde best gjennom tidene, men samtidig var så navlebeskuende og selvopptatt at vi sa nei til de som banket på vår dør og bad om beskyttelse, og heller behandlet sårbare mennesker med forakt, men nå har denne regjeringen brutt en eldgammel tradisjon, nemlig kirkeasyl.

I dag ble en afghansk familie hentet ut av kirkeasyl på Fitjar, meldte lokalavisen Stord24. En sjokkert leder i kirkesamfunnet, Nytt Liv Sunnhordland, forteller til lokalavisen at «dette var en dramatisk aksjon. Politiet stilte med tre politibiler i tillegg til en ambulanse. Dei knuste vindene, og det var reine kommandoraidet. Dette er stikk i strid med reglene for kirkeasyl». Frank Håvik er skuffet.

Kirkeasyl er en eldgammel tradisjon, helt fra antikken hvor greske templer fungerte som et trygt sted for de som var forfulgte og fredløse. Denne tradisjonen adopterte Kirken og har blitt respektert gjennom tidene. Det er en del av Kirkens humanistiske arv. Myndighetene har alltid respektert kirkeasylet. Det har fungert som en nødventil, også for myndighetene.

Et lite pusterom hvor maktpolitiske og humanistiske hensyn har møttes, og funnet en løsning som ingen av partene mente var den beste, men alle kunne leve med den. Kirken og myndighetene «hjalp hverandre» ut av en knipe, og medmennesker fikk beskyttelse.

- Annonse -

Det er et prinsipielt og alvorlig brudd med den humanistiske tradisjonen når regjeringen nå endrer denne praksisen.

Det er enda mer fortvilende at dette skjer under Venstres vakt. Venstre skulle liksom omvende FrP i regjering til et mer humanistisk parti.

Ordføreren på Fitjar, som hører til regjeringspartiet Høyre, er opprørt over hendelsen og sier at «det er med vantro, jeg hører hva som har skjedd». «Jeg trodde dette var en godkjent måte en kunne kjenne seg relativt trygg på», sier ordføreren til lokalavisen.

Kan Høyre og Venstre fortelle henne, og oss alle andre, hva som har skjedd?