OPPLÆRING: Daniel Bakke Gullaksen er helt fersk i oljebransjen. Foto: Christian Nilsen/Beerenberg
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Etterspørselen etter folk i oljebransjen er nå så stor at selskapene må rekruttere fra andre bransjer.

Av: Marie Misund Bringslid, Sysla

Andre påskedag satte Daniel Bakke Gullaksen sine bein på Gullfaks B for aller første gang.

26-åringen er egentlig utdannet bilmekaniker, men skal nå begynne å jobbe offshore.

Sammen med seks andre er han en del av oljeservicekonsernet Beerenberg sitt nye rekrutteringsprogram.

Gjennom tre uker har deltakerne fått fagopplæring for å jobbe med enten isolasjon, stillas eller overflatebehandling, de såkalte ISO-fagene.

- Annonse -

–  Det er veldig uvant og mye å sette seg inn i både når det gjelder utførelse og teori, men så langt har det vært et veldig bra opplegg, sier Gullaksen til Sysla.

Rekrutterer fra andre bransjer

Da krisen rammet oljebransjen, ble budsjettene for vedlikehold, modifikasjoner og nye utbygginger kuttet kraftig, noe som rammet leverandørbedriftene hardt. I Beerenberg måtte 20 prosent, nærmere 300 ansatte, gå under krisen.

Men nå melder oljebransjen at optimismen er tilbake, og med økende aktivitetsnivå er behovet for nye medarbeidere stort.

Like før jul meldte selskapet at de skulle ansatte 150 stykker i 2019, et tall de allerede har passert.

Rekrutteringen har imidlertid vist seg å være vanskeligere enn før krisen. Allerede i fjor sommer skjønte selskapet at de måtte tenke helt nytt, og startet utviklingen av et nytt rekrutteringsprogram med fokus på å rekruttere fra andre bransjer (se faktaboks).

– At det er vanskelig å få tak i folk nå er noe hele bransjen har kjent på, sier Eirin Sælen, som jobber med HR i selskapet.

50.000 forsvant ut

Fra 2013 til 2017 forsvant nesten 50.000 oljejobber, og mange gikk til andre bransjer.

Samtidig økte andelen oljearbeidere over 50 år fra 2013 til 2016, viser tall fra forskere ved Norce.

– Å få inn nye folk handler ikke bare om økt aktivitet, men også å sikre at vi har kompetent arbeidskraft i årene fremover, sier Sælen.

Hun anslår at snittalderen i selskapet ligger på over 40 år. Hos oljegiganten Equinor er den 47 år.

De fleste som nå rekrutteres inn til dette programmet er i 20- og 30-årene og har fagbrev fra andre yrker som tømrer, blikkenslager, forskalingssnekker eller murer.

Så langt i år har selskapet ansatt 126 nye medarbeidere innen ISO-fagene, hvor 47 er en del av det nye rekrutteringsprogrammet.

– Lot dere for mange gå under krisen, siden behovet for rekruttering er så stort nå?

– Vi vil alltid måtte tilpasse bemanningen etter det eksisterende behovet. Vi legger bemanningsplaner innenfor ulike tidshorisonter, fra 6 uker til 12 måneder, der vi forsøker å forutsi utviklingen, sier kommunikasjonssjef Ole Klemsdal til Sysla.

MILLIMETERARBEID: Loke Myren Aunhaug (19) er den yngste deltakeren på Beerenberg sitt nye rekrutteringsprogram. Foto: Tor Høvik

Intensive uker

I løpet av de tre ukene  på land terper de nyansatte intenst på både teori og praksis, sikkerhet og rutiner. Så er det ut i arbeid med 2 uker på, 4 uker av, og tett oppfølging i ett år.

– Man blir ikke ferdig utlært på tre uker, men tanken er at man så raskt som mulig skal komme seg ut og lære seg jobben på den måten, sier Sælen.

Pasi Tabell er til vanlig formann på Statfjord B, men er nå instruktør for de unge, lovende som er på vei inn i bransjen.

– Det er et par småting vi må endre på, som at tømrere jobber med centimeter og vi med millimeter. Men den praktiske arbeidserfaringen de tar med seg inn i bransjen er veldig verdifull, sier han.

På Gullfaks B er Gullaksen mindre ett et døgn inn i sin første nordsjøturnus på to uker.

– Jeg var veldig spent og litt nervøs når jeg møtte opp på heliporten i går, men ble møtt av en fadder som skal følge meg hele veien. Allerede i dag er i gang med normalt jobbing, sier han.

– Du er ikke skeptisk til å ta en jobb i oljebransjen? 

– Nei, jeg tror det vil være trygge jobber der i mange år fremover. Hvis det skulle gå helt skeis kan jeg alltids går tilbake til å være bilmekaniker, sier Gullaksen.

- Annonse -