Mona Anita Espedal sto fram med hsitoria om svikten av barnevernet i NRK-programmet Brennpunkt, og har fått stor medieotala rundt saka si. Skjermdump: NRK
- Annonse -

DEBATT: Jeg har vært i dialog med noen fra kommunestyret. De stiller seg uforstående om hva ordføreren holder på med i denne svært alvorlige saken.

Av: Mona Anita Espedal,
Jørpeland

Jeg viser til debattinnlegg fra Martin Alexander I. Husom, og ordføreren sitt svar til saken.

Kommunen og ordføreren tar ikke ansvar. Jeg har med interesse fulgt sakene og debatten i Stord om oppveksten til brødrene Husom og det forferdelige de har blitt utsatt for. Jeg fortalte selv min historie i Brennpunkt-dokumentaren «En søsters kamp» og måtte kjempe i over fire år for å få oppreisning for min tapte barndom.

Gjennom disse fire årene har jeg lært meg hvordan systemet virker.

Jeg har også vært i kontakt med brødrene over en tid og hørt deres forferdelige historie. Derfor mener jeg at ordføreren her fraskriver seg ansvaret ved å bare vise til at kommuneadvokaten og vedkommendes vurdering om erstatningsansvar.

- Annonse -

Hadde kommunepolitikerne i Sandnes kommune hørt blindt på anbefalingene fra sin kommuneadvokat, noe de dessverre gjorde en stund, så hadde jeg aldri fått den oppreisningen jeg hadde krav på.

Jeg har vært heldig og fått støtte fra hele landet, og til slutt var det også to fagpersoner, sakkyndige, som konkluderte med at jeg hadde tatt skade og fått varige men på grunn av svikten fra kommunen. Med all respekt, en kommuneadvokat er ikke nødvendigvis den som kan vurdere disse tingene. En jurist kan reglene, men hvordan vet denne juristen at kommunens unnlatenhet og manglende inngripen ikke har medført psykisk eller fysisk skade?

En kommuneadvokat er ikke helsepersonell. Kommuneadvokaten kan si noe om det har vært en manglende inngripen i det hele tatt, men vurderingsgrunnlaget er etter min mening svært mangelfullt uten at en sakkyndig har vurdert saken.

Det riktige i denne saken ville vært om kommunen hentet inn en sakkyndig vurdering eksternt fra en fagperson, en psykiater eller psykolog med kompetanse på traumer. I mandatet kan det stå at kommunen vil ha en vurdering av sitt eget juridiske ansvar. På denne måten vil brødrene i alle fall få en mulighet til å få rettferdig behandling.

Per nå har ikke kommunen fått noen uavhengig vurdering i det hele tatt. Dette er en ansvarsfraskrivelse. Jeg har også vært i dialog med noen fra kommunestyret, som har bekreftet til meg at ingen av dem har fått nok tilstrekkelig informasjon om saken til Husom-brødrene. De stiller seg uforstående om hva ordføreren holder på med i denne svært alvorlige saken.

Jeg håper ordføreren leser dette. Jeg vil fortsette å støtte brødrene Husom og håper inderlig et samlet lokalsamfunn i Stord kan stå bak dem. Ingen barn skal ha en slik oppvekst.