- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Allemannsretten gir oss frihet til å gå hvor vi vil i utmark. Dette må sikres for fremtidige generasjoner og bli et fellesgode som tilkommer oss alle, skriver lederen i Stord SV.

Av: Karin Bell Trældal,
leder Stord SV

Omkranset av den typiske norske naturen som turister higer etter har jeg vært i tre dager. Jeg snakker selvfølgelig om Odda. Den lille byen innerst i Hardangerfjorden. En virkelig smeltedigel for dialekter siden det var hit folk kom, og fant seg arbeid da smelteverksindustrien hadde gode kår. Odda med sine stupbratte fjellsider som på sommerstid er kledd med skog, der stier snirkler seg rundt steiner og røtter før de flater ut når fjelltoppen er nådd.

Turen er bare en start for dem som vil vandre langt, og ønsker seg en virkelig langtur. Det er inngangsporten til store naturopplevelser uten like om man fortsetter.

Det som er mest populært for tilreisende er selvfølgelig Trolltunga. Steinklippen som henger nesten i løse lufta, lokker hundretusener med turister fra alle verdenshjørner for en seks timers tur bare den ene veien.

Det er gratis å gå. Teltet slår du opp hvor du vil, og bær du finner underveis kan en plukke rett i gapet så mye du orker. Du ferdes fritt, og opplevelsene er minner du bærer med deg så lenge du har hukommelsen i behold.

- Annonse -
- Annonse -

Dette har vi hatt i generasjoner men lovfestet er det ikke. Eiendomsretten står der men ikke allemannsretten. Allemannsretten er et viktig symbol på både fellesskapet og friheten. Retten til å bruke naturen uavhengig av eiendomsrett, fordi landet tilhører oss alle.

- Annonse -

Allemannsretten gir oss frihet til å gå hvor vi vil i utmark, og bruke det naturen gir oss under forutsetning av at vi forvalter den vel. Plukk blomster, bær, sopp, fisketur eller overnattingstur med telt m.m.  Gratis og for alle!

Det finnes knapt noe mer norsk. Dette må sikres for fremtidige generasjoner og bli et fellesgode som tilkommer oss alle.

Dette skal nå snart stemmes over i stortinget, og jeg er særdeles spent på hva utfallet blir. Både fjellet og strandsona må vi få ha som et fellesgode i fremtiden.

De fineste opplevelsene vi kan ha skal være gratis, og gi oss påfyll til å klare hverdagen.

SV har nå foreslått at den skal grunnlovsfestes, og Ap, MDG og V varsler sin støtte. Det er taust fra de andre, og vi håper de henger seg med.

- Annonse -